Arabalarda bulunan ikaz lambaları gösterge panellerinde yer almakta ve araçtaki sorunlarla ilgili bilgi vermektedir. İkaz lambaları bazı araç sürücüleri tarafından pek fazla dikkate alınmamaktadır ancak bu ikaz lambaları güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken araç sinyalleridir.
Araç ikaz ışıkları her zaman önemli bir arızaya işaret etmese de genellikle araçta oluşabilecek bir sorunun başlangıcına dikkat çekmektedir. Araba ikaz ışıkları anlamı Volkswagen ikaz ışıkları, Audi ikaz ışıkları gibi tüm araç marka ve modellerinde ortak olmakla birlikte gösterge paneli üzerindeki konumları değişebilmektedir. Gösterge panelindeki ikaz ışıkları anlamları yazının devamında açıklanmıştır.
İkaz lambalarının ne anlama geldiğini bilmek ve soruna erken müdahale etmek hem güvenlik hem de oluşabilecek yüklü masraflardan kurtulmak için oldukça önemlidir. Araç ikaz ışıkları ve anlamları bilinmeli ve öncesinde önlem alınmalıdır. Bu konuda kesinlikle duyarlı olunmalıdır.
Genel olarak birçok otomobilde kontak açılmasıyla birlikte tüm araba ikaz ışıkları yanar ancak kısa bir süre içinde söner. Ancak motor çalışmaya başladığında ikaz lambalarından biri veya birkaçı yanmaya devam ediyorsa bir sorun olabilir ve o soruna müdahale edilmelidir.
Araçta ikaz ışıkları ve anlamları; uyarı amaçlı ikaz lambaları, güvenlik amaçlı ikaz lambaları, aydınlatma amaçlı ikaz lambaları, genel araç ikaz lambaları, gelişmiş araç ikaz lambaları ve dizel araçlar için ekstra ikaz lambaları olmak üzere 6 farklı kategoriye ayrılmaktadır.
Uyarı amaçlı ikaz lambaları şunlardır; hararet ikaz lambası, akü sistemi ikaz lambası, yağ basıncı ikaz lambası, fren ikaz lambasıdır.
Güvenlik amaçlı ikaz lambaları şunlardır; lastik basınç ikaz lambası, ESC/ESP ikaz lambası, direksiyon kilidi ikaz lambası, dorse çeki demiri ikaz lambası, servis arıza ikaz lambası, yan hava yastığı ikaz lambası, direksiyon ikaz lambası, fren pedalı ikaz lambası, park freni ikaz lambası, bilgi ikaz lambası, buzlanma ikaz lambası, yakıt kapağı ikaz lambası, çekiş kontrolü ikaz lambası, elektrikli park freni ikaz lambası, takip mesafesi ikaz lambası, tıkanmış hava filtresi ikaz lambası, çocuk güvenlik kilidi ikaz lambası, katalitik konvertör ikaz lambası, fren hidroliği ikaz lambası, fren balatası ikaz lambası, fren ikaz lambası, otomatik vites ikaz lambası, ABS ikaz lambası, 4WD ikaz lambası, hava yastığı ikaz lambası, hava yastığı devre dışı ikaz lambası, süspansiyon amortisörü ikaz lambası, hava süspansiyonu ikaz lambasıdır.
Aydınlatma amaçlı ikaz lambaları şunlardır; kısa far ikaz lambası, uzun far ikaz lambası, far seviyesi ikaz lambası, ön sis ikaz lambası, arka sis ikaz lambası, yağmur ve ışık ikaz lambası, otomatik uzun far ikaz lambası, adaptif far ikaz lambası, dış aydınlatma ikaz lambasıdır.
Genel araç ikaz lambaları şunlardır; ön cam buğu ikaz lambası, ön cam yıkama sıvı ikaz lambası, arka cam buğu ikaz lambası, düşük yakıt ikaz lambası, açık kaput ikaz lambası, fan ikaz lambası, açık kapı ikaz lambasıdır.
Gelişmiş araç ikaz lambaları şunlardır; araç içi hava sirkülasyonu ikaz lambası, arka spoiler ikaz lambası, otomatik park pilotu ikaz lambası, şerit kalkış ikaz lambası, şerit yardımı ikaz lambası, düşük anahtar pili ikaz lambası, kontak anahtarı ikaz lambası, yokuş iniş kontrolü ikaz lambası, ileri çarpışma ikaz lambası, ECO mod ikaz lambası, hız sabitleyici ikaz lambası, çatı ikaz lambası, fren tutma ikaz lambası, kör nokta ikaz lambası, otomatik ön cam silme ikaz lambasıdır.
Dizel araçlar için ekstra ikaz lambaları şunlardır; kızdırma bujisi ikaz lambası, yakıt filtresi ikaz lambası, egzoz sıvısı ikaz lambası, su sıvısı filtresi ikaz lambasıdır.
İkaz lambalarından biri veya birkaçı yandığında yetkili servislerden destek alınmalıdır. Başaran Oto’nun Antalya yetkili servisi, Alanya yetkili servisi ve Isparta yetkili servisi gibi farklı yerlerde bulunan yetkili servisleri uzman kadrosuyla sizlere yardımcı olacaktır. Başaran Oto marka model bazında da servis vermektedir. Bu servisler; Audi yetkili servisi, Porsche yetkili servisi, Seat yetkili servisidir
Aşağıda ikaz ışıkları ve anlamları hakkında bilgi ve gerekli tavsiyeler verilmiştir.
Motor ikaz ışıkları bir veya birkaçı yandığında oldukça önemli olan ve öncelik verilmesi gereken ikaz ışıklarındandır. Motor yağ basıncı uyarısı motorun yağ basıncı seviyesinin düşük olduğunu göstermektedir. Böyle bir durumda motor yağ basıncı seviyesi kontrol edilmelidir. Motor yağ basıncı kötü yağ kullanımına bağlı olarak ta düşük çıkabilmektedir.
Lastik basıncı uyarısı araçtaki lastiklerin en az birinde basıncın düşük olduğunu göstermektedir. Lastik basıncı uyarısı araç ikaz lambalarının en önemlilerinden sayılabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken araç lastiklerinin basınçlarını ölçmek ve herhangi bir benzin istasyonunda araç kullanım kılavuzunda yer alan bara göre lastik basınçlarını ayarlamaktır.
Hararet uyarısı ikaz araç motorunun aşırı ısındığını veya soğutma suyu seviyesinin düşük olduğunu göstermektedir. Hararet uyarısı ikaz lambası yandığında araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Bununla birlikte aracın soğutma suyu seviyesi ve kaçak olup olmadığı, fan sistemi ve radyatör kapağı kontrol edilmeli bu işlemler için yetkili servisten yardım istenmelidir. Hararet uyarısı verdiği halde araç kullanmaya devam edilmemelidir, aksi halde motor zarar görmektedir.
ABS uyarısı araçta ABS fren sisteminin devre dışı kaldığını göstermektedir. Böyle bir durumda normal fren sistemi çalışmaya devam etmektedir. Ancak aracın en kısa kısa zamanda yetkili servise götürülmesi gerekmektedir.
Akü şarj uyarısı aracın aküsünün bitmek üzere veya aküde başka bir sorun olduğunu göstermektedir. Akü araçtaki elektrikli sistemlerin çalışmasına olanak verdiğinden acil bir şekilde yetkili servise gidilmelidir.
Yakıt uyarısı aracın yakıt miktarının azaldığını ve bitmek üzere olduğunu göstermektedir. Böyle bir durumda en kısa zamanda herhangi bir benzin istasyonuna gidilmelidir.
Hava yastığı uyarısı aracın hava yastıklarının devre dışı kaldığını ya da arızalı olduğunu göstermektedir. Herhangi bir kaza durumunda devreye giremeyeceği için en kısa zamanda yetkili servise gidilmelidir.
ESP/ASR sistemleri ışığı normal durumda yanıp sönen bir ikaz ışığıdır. Bu ikaz ışığının sürekli yanması devre dışı kaldığını veya iptal edildiğini göstermektedir. Böyle bir durumda yetkili servise gitmekte fayda vardır.
Emniyet kemeri uyarısı araç sürücüsünün veya bazı durumlarda yan koltuk yolcusunun emniyet kemerlerini takmaması durumunda ses çıkaran bir ikaz lambasıdır. Güvenli bir yolculuk için emniyet kemeri şarttır.
Fren sistemi uyarısı araçta el freni çekili olduğu durumda yanmaktadır. Bu durum haricinde de yanan fren sistemi ikaz lambası arızalı olduğunu fren hidrolik seviyesinin düşmüş olabileceğini göstermektedir. Böyle bir durumda yetkili servise gidilerek fren hidrolik seviyesi ve fren balataları kontrol ettirilmelidir.
Egzoz- emisyon ikaz lambası kontak ilk çalıştırıldığına yanıp daha sonra sönmektedir. Ancak yanmaya devam ediyorsa bu durum bir arızanın olduğunu göstermektedir. Bu arıza bazı zamanlarda araç motorunun durmasına dahi sebep olabilmektedir. Bundan dolayı araç en kısa zamanda yetkili servise götürülmelidir.
Arabalarda bulunan ikaz lambaları gösterge panellerinde yer almakta ve araçtaki sorunlarla ilgili bilgi vermektedir. İkaz lambaları bazı araç sürücüleri tarafından pek fazla dikkate alınmamaktadır ancak bu ikaz lambaları güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken araç sinyalleridir.