fbpx
Genel Araç Muayene

Genel Araç Muayene

Araç Muayenesi

Araç muayenesi sürücülerin belli periyotlarda yaptırması gereken işlemlerden biridir. Araçların detaylı bir şekilde kontrolünü sağlayan bu işlem, aracın trafiğe çıkma yeterliliğine sahip olup olmadığını gösteren bir kriterdir. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen işlem araçlardaki mevcut problemlerin yanı sıra sigorta bilgilerini de kontrol eder. Sürücülerin güvenliği için son derece önemli olan araç muayenesi, araç türüne göre farklı zaman aralıklarında gerçekleştirilir. Araç muayene ücreti ne kadar sorusuna aracın türüne göre farklılık gösterir denilebilir. 2022 araç muayene ücreti de her sene belli oranlar dahilinde güncellenerek belirtilir.  Araç muayenesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için sizler için detaylandırdığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Araç Muayenesi Nedir? 

Araç muayenesi, tüm motorlu taşıtların trafiğe çıkacak yeterliliğe sahip olup olmadığının kontrol edilmesi amacıyla uygulanan standart ve zorunlu bir prosedürdür. TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan bu muayene, trafikte yer alan herkesin can ve mal güvenliği açısından son derece önem taşır. Araç muayenesi, araçlardaki sorunların tespit edilerek giderilmesi konusunda önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra trafik sigortasının kontrolünün yapılmasını da sağlayarak meydana gelmesi olası kazaların hasarlarının sigorta firması tarafından karşılanmasına imkan sağlar. Araç muayenelerinde LPG’li araçların çevreye ve doğaya verebileceği zararlar, aydınlatma sistemleri, emniyet kemerleri, fren mekanizmaları, hava yastıkları ve diğer pek çok aksam detaylı bir şekilde incelenir. Fiziksel muayenede aracın lastikleri, koltukları, şasi bağlantıları, dingilleri, yangın söndürme tüpü, ilkyardım çantası, üçgen reflektör, stepne gibi donanımlar da incelenir. Bu incelemeler aracılığıyla araçta fark edilen yetersiz aksamlar tespit edilerek araç sahibinden bu yetersizlikleri belli bir sürede gidermesi beklenir. 

Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Araç muayene sorgulama işlemleri, aracın muayene tarihinin öğrenilmesini kolaylaştırır. Araç muayene tarihi sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden de kolaylıkla sağlanabilir. Bu sayede sonraki randevuların ne zaman alınması gerektiği konusunda ve muayenenin ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgilere ulaşılabilir. Araç muayene randevusu almak isteyenler sorgulama işlemlerini de e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Aracın muayene tarihi hem ruhsatta hem de TÜVTÜRK tarafından araç sahibine verilen belgede yer alır. Bu belgelere ulaşılamaması halinde muayene tarihine e-devlet ve TÜVTÜRK muayene durum sorgulaması hizmetleri ile ulaşılabilir. Araç muayene randevu ücretsiz bir şekilde sağlanır. TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden muayene sorgulaması üzerinden plakadan vize sorgulama işlemi de yapılabilir. Açılan sayfadan araç plaka numarası ile birlikte muayenenin rapor numarası bilgileri doldurularak tüm işlemler gerçekleştirilebilir. 

Muayene İçin Gerekli Ekipmanlar Listesi 

Araç muayene için gerekenler listesi hazırlandıktan sonra muayene tek seferde sorunsuzca bitirilebilir. Araç sahiplerinin evraklarının yanında bulunmaması halinde muayene görevlileri işlemlerin tamamlayamaz ve kişilere belgeleri tamamlaması için belli bir süre tanır. Yeni bir randevu tarihine kadar da araç sahiplerinin belgelerini tamamlayarak yeniden muayeneye gitmesi şarttır. Araç muayenesi için gerekli olan belgeler arasında; kimlik belgesi, zorunlu trafik sigortası poliçesi, aracın kişiye ait olduğunu gösteren ve güncellenmiş bir ruhsat, ceza ve vergi borcu olmadığını gösteren belge, LPG’li araçlarda sızdırmazlık raporu, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi yer alır. Bu belgelerin tümü muayene esnasında en güncel haliyle görevliye teslim edilir. Araç muayenesi, ruhsat sahibi ya da ruhsat sahibinin noter vekaleti ile yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılır. Aracını sonradan LPG’ye dönüştüren kişiler için araç muayenesi nasıl yaptırılır sorusuna güncel durumun ruhsata mutlaka işletilmesi gerekir şeklinde yanıt verilebilir. Gaz sızdırmazlık raporunun ise mutlaka 30 gün içerisinde alınmış olmasına dikkat edilmelidir. 

Araçların Muayeneden Geçebildiği ve Geçemediği Durumlar Nelerdir? 

Araçlara yapılan bazı işlemler, araç muayenesi esnasında bir sorun teşkil edebilir. Bazı işlemlerde kuralına uygun yapıldığı takdirde araç muayenesi sırasında bir soruna neden olmaz. Araçların muayeneye geçemediği durumlar arasında aracın hacizli olması yer alır. Bu araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için muayeneden geçemez. Son susturucusu olmayan araçlar da muayeneden geçemeyeceği için mutlaka taktırılması gerekir. Amerikan park araçlar Türk standartlarına uygun olmadığı için muayeneden geçemez. Araçların ön camında cam filminin bulunması yasaktır. Aynı şekilde yan camlarda da geçirgenliği düşük olsa dahi filtre bulundurulamaz. Bu nedenle muayeneden önce cam filminin sökülmesi gerekir. Coilever sistemler aracın alçaltılması amacı ile yapıldıysa muayeneden geçemez. Ancak sistemin platformları geçemeyecek kadar alçak olmaması, muayeneden geçilmesini sağlar. Çift çıkışlı egzozlu araçlar ağır kusurlu sayıldığı için muayene işleminden geçemez. Çakar lambalar, sadece kanunda belirlenen araçlar için takılabilir. Bunun haricinde çakar lamba bulundurmak muayeneden geçilmemesine neden olur. Far filmi ve far karartma işlemleri görüş mesafesini etkilemiyorsa muayeneden geçebilir. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçlar muayeneden geçemeyeceği gibi trafiğe de çıkamazlar. 

Araç Muayenesi Öncesi Ne Yapmalısınız ? 

Araç muayenesine gitmeden önce araç sahiplerinin araçtaki eksiklikleri gidermesi son derece önemlidir. Muayene sırasında araçta bir kusur yer alıyorsa, bu kusurları gidermek üzere belli bir süre tanınır. Ek süre ile uğraşmamak için tüm sorunların önceden giderilmesinde fayda bulunur. Araç kusurundan kaynaklanan kazaların sayısını minimuma indirmek ve trafik güvenliğini sağlamak üzere araç muayenesinin mutlaka yaptırılması gerekir. Muayene öncesinde ise araç sahiplerinin TÜVTÜRK’ten randevu almaları şarttır. Randevu öncesinde ise araca ait vergi ve ceza borcu varsa bunların ödenmesi gerekir. Bununla birlikte trafik sigortasının yaptırılması, egzoz gazı ölçüm muayene belgesinin alınması, araçta yer alması gereken ekipmanların tamamlanması, araç sahiplerinin muayene öncesinde dikkat etmesi gereken unsurlar arasında bulunur. Araç muayene esnasında araç sahibinin kimliğini ya da vekaletnamesini, ruhsatını, aracın sigorta belgelerini ve diğer evrakların tümünü teslim etmesi gerekir. 

Araç Muayene Süreci Nelere Bakılır? 

Araç muayene sürecinde araç sahibi tarafından istenen evraklarla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşılmaması halinde muayeneye başlanır. TÜVTÜRK’teki muayene görevlileri ön ve arka aksı, fren mekanizmalarını kontrol eder. Fren sisteminde sorun olmaması halinde lastikler incelenir. Aydınlatma sistemi, farlar, emniyet kemeri, koltuk kaydırma mekanizması da yetkililer tarafından detaylıca incelenir. Yapılan incelemeler sonrasında raporlama işlemine geçirilir. Araçta bir sorun yoksa rapor yazılır, gerekli olan bilgiler ruhsata işlenir ve süreç tamamlanır. Araçta bir problem tespit edilmesi durumunda kişilere 1 ay sonrasına randevu verilir ve bu süre içerisinde kusurun giderilmesi istenir. Tanımlanan 1 aylık sürenin ardından kişilerin araçla ilgili tüm sorunları gidermesi halinde olumlu rapor alır ve bir sonraki kontrole kadar aracını güvenle kullanabilir. Araç muayenesi ne kadar sürer sorusuna ortalama 20-40 dakika aralığında demek mümkündür.

Randevu Talep Formu

Başaran Otomotiv, 25 yılı aşkın süredir Doğuş Grup distribütör firması olarak Antalya’da bulunan araç sahiplerine üstün kalite otomotiv hizmetleri sunmaktadır. Hizmet kalitesini ve erişim ağını giderek geliştiren Başaran Otomotiv, yaklaşık 20 yıldır Alanya’da; 14 yıldır Fethiye’de ve 12 yıldır Isparta’da faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye genelinde toplam 4 şubesi ve 300’ü aşkın uzmandan oluşan profesyonel ekibi ile müşteri memnuniyetini her gün artırmayı hedefleyen Başaran Otomotiv şubelerinde aracınızı ve kendinizi şımartabilirsiniz.

İletişim Test Sürüşü
İletişim Formu
Test Sürüş Talep Formu
Diğer Hizmetlerimiz
Tümünü Gör
Oto Yedek Parça 
Başaran Otomotiv ile Orijinal Yedek Parçalara Güvenle Sahip Olun!
Periyodik Bakım
İçiniz rahat olsun diye, araç muayenesi öncesi ücretsiz Check – Up hizmeti sunuyoruz.
Sıkça Sorulan Sorular
Muayene Gecikmesi Halinde Ne Olur? 

Araç muayene gecikme cezası, trafik ekiplerinin muayenesiz araç tespit etmesi halinde gerçekleşir. Muayenesiz araç tespiti halinde araç sahibine 7 günlük bir izin verilir. 7 günlük sürenin sonunda aynı durumun tekrarlaması halinde araç muayene cezası olarak kişilere 888 TL muayene gecikme cezası uygulanır. Bu durum sonucunda araç bağlanarak çekici ile muayene istasyonuna götürülür. 

Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? 

TÜVTÜRK istasyonlarına gelerek aracını muayene ettirmek isteyen kişiler, herhangi bir durum sonucunda randevusuna gelememesi halinde farklı bir kişi tarafından da araç muayenesi yaptırılabilir. Bunun için ruhsat sahibi olma şartı aranmaz.

Muayene süresi kaç yıldır? 

Araç muayene süresi binek otomobiller için 2, ticari araçlar için 1, tarımda kullanılan traktör ya da diğer tarım araçları için 3 yıl olarak belirlenmiştir. 

Araç muayenesi başka şehirde yapılır mı? 

Araç muayeneleri her ilde yer alan TÜVTÜRK araç muayene istasyonu ile yapılabilir. 

Araç muayene randevu Antalya ve diğer tüm iller için e-devlet üzerinden kolaylıkla alınabilir. Araç muayene sorgulaması yaparak araç muayene randevu alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Araç muayene ücreti 2022 yılı için oranları inceleyerek aracınızı trafiğe güvenli hale getirmek üzere tüm kontrollerini yaptırabilirsiniz. 

Sizi yarı yolsa bırakmayacak ve tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak araçlarımızla tanışmak için Başaran Otomotiv showroomlarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Whatsapp
Whatsapp