fbpx

Trafik Cezası Nereye ve Nasıl Ödenir?

Trafik Cezası Nereye ve Nasıl Ödenir?

Gittikçe artan trafik ve araç sayısı, günden güne ihlallerin artmasına da neden oluyor. Bu kapsamda her gün binlerce trafik cezası yazılıyor. Peki, trafik cezası nedir, trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası, araçların trafik içerisinde kural ihlali yapmaları sonucunda aldıkları uyarı ve tabi tutuldukları yaptırımları kapsıyor. Bu bağlamda herhangi bir trafik cezası aldıysanız aklınıza ilk gelen bu cezayı nereden ve nasıl ödemeniz gerektiği olabiliyor. Trafik cezası, genellikle araç plakaları sayesinde e-devlet üzerinden sorgulanabilir şekilde sistem üzerine işleniyor. 

Trafik cezası, adrese ulaştırma yoluyla tebliğ edilebildiği gibi e-devlet üzerinden de kolaylıkla kontrol edilebiliyor. Bu cezaların belirli süre sınırları içerisinde ödenmesi önem arz ediyor. Trafik cezasını zamanında ödemek için ilk olarak “trafik cezası nereye ödenir?” bilmek gerekiyor. Bu cezanın ödenebileceği pek çok kanal bulunuyor.

Trafik cezası ödemek için PTT şubeleri, banka şubeleri, online platformlar ve vergi dairesi kullanabiliyor. E-devlet üzerinden ilgili trafik cezalarını teyit ederek ilgili tutarların ödemesi gerçekleştirilebiliyor. Online ödeme sistemleri haricinde de aracı kurumlar üzerinden nakit ödemeler yapılabiliyor. 

Yapılan trafik cezası ödeme tutarları, mevzuata göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’na giderek üzerinizden cezasının kalkmasını sağlıyor. 

image-18-1703761667

Trafik Cezası Hangi Koşullarda Uygulanır? Ceza Türleri Nelerdir?

Trafik cezası kesilmesine neden olabilecek pek çok gerekçeye rastlanıyor. Temelde, trafik içerisinde seyir hâlindeki veya durağan araçların yedikleri cezaların gerekçeleri, belirlenmiş olan şehir trafik kurallarına uyumsuzluk oluyor. 

Trafik cezalarının uygulandığı olağanüstü durumlar ve ceza türleri şu şekilde ele alınabiliyor:

  • Kırmızı ışıkta geçmek,
  • “Park yapılmaz” uyarısına sahip alanları araçla işgal etmek,
  • Hız limiti ihlalinde bulunmak (51/2-a trafik cezası),
  • Alkol veya zihin uyuşturan herhangi bir ilaç, takviye etkisindeyken araç kullanmak,
  • Emniyet şeridini ihlal etmek,
  • Seyir hâlindeyken telefonla konuşmak (73/c trafik cezası),
  • Araç muayenesini yaptırmadan trafiğe çıkmak,
  • Ehliyetsiz veya yaş sınırı altında araç kullanmak,
  • EDS ihlalinde bulunmak,
  • Emniyet kemerini bağlamadan araç kullanmak.

Trafik cezalarının kesilmesinin başlıca nedenleri bu şekilde ele alınabiliyor. Ayrıca çarpma, hırsızlığa teşebbüs gibi durumlar da cezai yaptırımlara maruz kalınmasına neden olabiliyor.

Trafik cezaları, her gün milyonlarca aracın seyrettiği kara yollarını çok daha güvenli hâle getirmek için büyük bir titizlikle uygulanıyor. Kurallara uyum sağlanmaması hâlinde ise cezaya göre farklı tutarlarda yaptırımlar uygulanabiliyor. Belirlenen kurallar, ekstrem durumlarda (afetler, terör saldırıları, yetkisiz kişilerce tutuklanma veya araç çekilmesi vb.) gerekçe beyanıyla birlikte kaldırılabiliyor. Bu noktada tarafınıza uygulanmış trafik cezalarını ödemeden önce gerekçelerini incelemeniz ve kanıtlanabilir gerekçelere sahipseniz yasal süre geçmeden bunları ilgili makamlara sunmanız önem arz ediyor.

image-19-1703761674

En Sık Uygulanan Trafik Cezası Türleri Nelerdir?

En sık uygulanmakta olan cezai işlemler arasında 73 c trafik cezası başta geliyor. Araç seyir hâlindeyken telefonla veya farklı haberleşme araçlarıyla uğraşmak hemen herkesin yaptığı, kurallara aykırı bir işlem olarak öne çıkıyor. Dikkat dağınıklığına neden olduğu ve yola odaklanmayı zorlaştırdığı için trafik kurallarına aykırı olan bu eylem karşısında yıldırıcı bir çözüm bulmak için ilgili tespitler sırasında yüklü cezalar kesilebiliyor. Bu sayede araç seyir hâlindeyken telefonla ilgilenme oranlarını azaltmaya yönelik önemli bir adım atılmış oluyor.

Uygulanan ve merak edilen ceza türlerinden 51/2-a trafik cezası nedir, sıklıkla araştırılıyor. Bu ceza türünde, yönetmelikte belirlenmiş olan hız limitinin %10’dan %30’a kadar olan oranlarda aşılması sonucunda ilgili cezai işlem plaka üzerinden şahıslara uygulanıyor. 51/2 kodlu cezalarda harf maddesi, aşılan hız limitine göre değişiklik gösteriyor. Bu ceza tipinde, aynı yıl içerisinde 5 kez ihlal yapılması ve tespit edilmesi hâlinde, araç kullanıcısının ehliyetine 1 yıl süreyle el konuluyor. 

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

E-devlet, kişilerin üzerine kayıtlı plakalarla ilgili tüm cezai yaptırımları inceleyebilecekleri bir portal olarak karşınıza çıkıyor. Bu sistem üzerinden hızlı ve zahmetsiz şekilde ceza kontrolü sağlamanız mümkün oluyor. 

E-devlet üzerinden araç trafik cezası sorgulama için öncelikle ilgili sisteme kişisel bilgilerinizle giriş yapmanız gerekiyor. Sonrasında arama kısmında kayıtlı trafik cezaları yazarak ilgili sayfaya yönlenmeniz mümkün oluyor. “Plakadan trafik cezası sorgulama” seçeneği ile tarafınıza kesilen cezanın tüm detaylarını görüntüleyebiliyorsunuz. 

Beyanlı trafik cezası ödeme işlemini gerçekleştirmek için e-devletten teyit etmiş olduğunuz ödemeleri en geç 30 gün içerisinde ilgili yerlere gerçekleştirmeniz bekleniyor. E-devlet trafik cezası sorgulaması sayesinde, tebliğ edilmeden önce dahi cezaları sistem üzerinden görüntülemeniz ve itirazda bulunacaksanız anlık olarak aksiyon almanız mümkün oluyor. Bu durum, vakit kaybetmeden ilgili ceza ile ilgili olarak nasıl bir yol izleyeceğinizi belirlemenizi mümkün kılarak da büyük avantaj sağlıyor.

Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri öncesinde almış olduğunuz cezanın gerekçelerini detaylı bir şekilde incelemeniz önem taşıyor. Belirli koşullar altında yazılan trafik cezalarına itiraz edilebiliyor. Bu noktada siz de haksız bir ceza aldığınızı düşünüyorsanız trafik cezası itiraz dilekçesi doldurup yetkili makama ileterek süreci yeniden değerlendirmek üzere sunabilirsiniz.

Trafik cezası itirazı yapmak için cezanın size tebliğ edildiği tarih de dahil olmak üzere 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurmanız bekleniyor. Başvuru sırasında dilekçenizi sunarak ceza itirazınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada cezanızın daha profesyonel olması için bir avukattan da yardım alabilirsiniz.

Trafik cezası itirazında bulunduğunuz takdirde verilecek olan kararı sıkı şekilde takip etmeniz de önem arz ediyor. İtiraz reddi durumunda belirlenen ilk tutarı tebliğ süresi dahilinde ödeyebiliyorsunuz. İtirazınızın kabul edilmesi hâlinde ise ya indirimli yeni tutar belirleniyor ya da cezai işlem düşürülerek ödeme iptali gerçekleştiriliyor. Tüm bu süreçleri yakinen takip etmek, olası cezai işlemlerin faize binmemesi ve cezanın katlanmaması adına önem taşıyor. 

Trafik Ceza Ödemesi Ne Kadar Süreyle Yapılmalı?

Trafik cezası ödemesinin, ilgili tebliğ gerçekleştirildikten sonra en geç 30 gün içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tebliğ süresi içerisinde gerçekleştirilmeyen cezalarda ise belirli oranlarda faiz uygulanarak borç tutarı artırılıyor.

Trafik cezası erken ödeme indirimi ile birlikte daha uygun oranda da ödenebiliyor. Bu fırsattan faydalanmak için ise tebliğ süresinin ilk 15 günü içerisinde başvuruda bulunulması gerekiyor. Trafik idari para cezası ödeme işlemleri için e-devlet üzerinden ilgili kontrolleri sağlayarak hem online yöntemlerle hem de aracı kurumları ziyaret ederek doğrudan ödemeler gerçekleştirilebiliyor. 

Trafik Cezasından Kaçınmak İçin Nasıl Önlemler Alabilirim?

Trafik cezasından kaçınmak için alabileceğiniz belli başlı önlemler de bulunuyor. Öncelikle aracınızın bakımlarını tam olarak gerçekleştirmeniz, muayene eksiği ve araç temelli diğer cezaların uygulanmasının önüne geçmeniz için önemli bir adım olarak görülüyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen periyodik bakım süreçlerinin aksatılmaması gerekiyor. 

Kişi temelli cezalarda ilgili yaptırımlar eylemler sonucu verilse de araç temelli cezalardan kaçınmak için düzenli bakım ve kontroller önem taşıyor. Bu kapsamda siz de Antalya civarında yaşıyor veya bu bölgede düzenli seyir hâlinde bulunuyorsanız; Başaran Oto Antalya oto yetkili servis sayesinde dilediğiniz bakımları alabilirsiniz. Burada aracınız özelindeki tüm muayene ve bakım işlemlerini gerçekleştirerek uygulanabilecek cezaların önüne geçebilirsiniz. Özellikle marka özelinde bir hizmet almak için ise Volkswagen ticari yetkili servis gibi marka temelli servisleri tercih edebilirsiniz. 

Aracınızla ilgili tüm önlemleri aldıktan sonra olası haberleşme durumlarında sorun yaşamamak adına araçla telefona bağlanma gibi özelliklerden de faydalanabilirsiniz. Harici olarak kişisel eylemlerinize ve trafikte belirlenen şartlara uyumluluk sağlayarak da cezalardan kaçınabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Yazıları Gör
Whatsapp
Whatsapp